Oppgave 2 – Internett nå og fremover

Da jeg gikk på barneskolen husker jeg veldig godt en oppgave vi fikk. Vi skulle tegne hvordan år 2000 og fremover skulle bli. Læreren vår på 40 hadde fått samme oppgave da hun gikk på barneskolen. Hun forklarte at de tegnet roboter,… alt var elektronisk i hennes og resten av klassen sine øyne. Jeg tegnet en datamaskin. En maskin som var diger. Ja, vi hadde datamaskiner hjemme på den tiden, og de var svære som murstein. Men denne maskinen som jeg tegnet var så diger at alt kunne få plass. Hele verden skulle få plass i den maskinen. Slik kan vi faktisk se at det har blitt – hele verden får plass i en datamaskin. Det er morsomt å tenke på at både det jeg og læreren min tenkte om år 2000 ++ har blitt til virkelighet. Revolusjonen innenfor teknologi har vært (og er) enorm.

Internett revolusjonen begynte på 1990 tallet. Da World Wide Web (WWW) ble oppfunnet i 1991 fikk nettet en økning i trafikk og utbredelse. Innen utgangen av 2010 hadde antallet nettbrukere økt til 2,08 milliarder.

For hver gjennomsnittlig nordmann kan jeg tenke meg at de fleste er på internett mer enn en gang til dagen. Nettaviser, blogger, musikk, spill, youtube og twitter er bare noe veldig lite av det som finnes på internett. Ikke minst, facebook og google. Disse to populære tjenestene utvikler seg til å bli «sentrum» av internett.

Internett er en revolusjonerende oppfinnelse. Det startet i grunn og bunn på universiteter. Dette ble spredt til å bli en verdensomfattende del av vårt daglidagse liv. Internett gir oss informasjon. Den skaper trygghet, men kan også skape konflikter. Vårt såkalte «privatliv» kan lett plukkes opp på internett, og det er lite å si på privat liv i internettsamfunnet. Men tryggheten av å vite at vi kan lese hva som skjer rundt om i verden, er bare et klikk unna. Vi lever ikke lenger i en liten boble med den lokale avisen. Nå blir alt oppdatert over hele verden, 24 timer i døgnet.

Lawrence Lessing skriver mye om Cyberspace i Code.02. Vi kan definere Cyberspace som en verden av sammenkoblede datasystemer. Noe som kan vises ved at du sender og laster ned filer på nettet og at man møter andre mennesker på nettet. I dagens samfunn bruker vi mer tid i Cyberspace enn hva den eldre generasjonen gjør.

Som barn var vi sosiale på en helt annen måte. Vi visste knapt hva internett var. Nå sitter barna foran en dataskjerm og er sosiale på internett. Er dette en fremtid vi vil ha? En fremtid som tilsier å være sosial foran en dataskjerm?

En ting er sikkert – internett er kommet for å bli.

Reklamer

4 tanker om “Oppgave 2 – Internett nå og fremover

 1. Silje sier:

  Absolutt enig med deg i at internett er kommet for å bli, og at vi derfor må innrette oss etter det. Om vi vil ha en fremtid hvor barna sitter foran dataskjermen og er sosiale, er jeg usikker på. Det finnes jo tross alt både positive og negative sider ved det. Tenk om det hadde vært slik at alt var snudd på hodet og internett kom før pinnedyr og barbiedokker; ville vi da ha synes det var greit at barna byttet ut internettet med de andre lekene? Eller ville vi vært skeptiske til det også? Jeg tror det har noe med hva vi som mennesker er vandt til. Vi er jo i utgangspunktet vanedyr, og liker det «kjente og kjære». Kanskje en gylden middelvei er å foretrekke. En god blanding, og litt av alt. Man lærer jo tross alt mye av både å være på internett og å holde på med den digitale plattformen, men også av å leke slik barn lekte før.

  – Silje

 2. Thea sier:

  Veldig bra det du skriver om at internett gir oss trygghet, jeg er veldig enig i det. Jeg er alltid litt nervøs når nettet ikke fungerer og jeg ikke får sjekket nettaviser eller Facebook. Jeg føler Facebook er en liten boble, sammen med alt annet som skjer på nett. Men som sagt; for meg er det trygghet, og det handler nok også om at jeg føler jeg er med i et samfunn. Fordi internett har nettopp blitt et samfunn, og hvem vil vel ikke være en del av allmennheten idag? Du skriver også at internett kan skape konflikter i den form av at privatlivet kanskje blir mer offentlig. Jeg tror (vet) at alle ikke tenker på konsekvenser av ting de poster på nett, noe som er veldig skummelt!

  Det du skriver om at barn idag er sosiale på en helt annen måte enn vi var, får meg til å mimre tilbake til den gangen man måtte ringe på dørklokka for å spørre om andre ville være med ut å leke. Jeg savner når ikke alle sitter på dataen eller iPhonen. For 5 år siden hadde jeg ledd hvis jeg sa at i 2011 skal jeg sitte på Facebook under julemiddagen. Men hva skjedde? jo, jeg skulle bare sjekke «face» på iPhonen. Jeg syns denne utviklingen er skummel, nettopp fordi det har gått så fort. Som du skriver; Internett er kommet for å bli, men hva blir det neste?

  Bra skrevet Silje.

 3. Tor sier:

  Underholdende og bra innlegg! Vår genererasjon og de som er yngre enn oss må regnest å høre til den digitale generasjonen. Isteden for å sitte å snakke i samme rom, har det heller blitt til at alle sitter sent oppe foran skjermen og chatter. Når alternativene er der, tar de fleste den lette veien ut – latskapen dominerer. Litt trist at det har blitt sånn, eller hva? Ikke akkuratt som når vi var barn. Man kan ikke stoppe utviklingen, og som du sier – internett er kommet for å bli.

 4. Ingvild sier:

  Synes det er kjempeflott at du inkluderer personlige historier når du skriver! Det blir så mye mer spennende å lese. Synes også det er flott at du har med litt historie, og gir innlegget litt faglig tyngde.

  Jeg syns du stiller noen veldig interessante spørsmål på slutten av innlegget. Jeg tror det er viktig å tenke over disse tingene, og passe på at vi ikke blir for avhengige av de sosiale mediene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: