Privat eller offentlig?

Bør det være sånn at det som publiseres for en lukket vennekrets skal betraktes som privat, eller er det bare rett og rimelig at den som søker oppmerksomhet for egne meninger også må være beredt på å få det? Hvor går grensen mellom det offentlige og det private?

I forbindelse med en demonstrasjon mot Israelske myndigheter skrev Eirik Junge Eliassen, prestestudent og redaktør for nettstedet og magasinet Virkelig, følgende på sin Facebook-profil : «Det er reservert et sted innerst i helvete for israelittisk lederskap». Utsagnet ble hentet av en journalist som stod på vedkommendes venneliste. Avisen iTromsø hadde i juni 2010 en sak som omhandlet dette utsagnet.

Eirik Junge Eliassen klaget saken til PFU om pressen kan viderpublisere informasjon fra en privat Facebook-profil. Utdrag fra dommen:

Klagen gjelder et oppslag i iTromsø der et innlegg på en lukket profil på Facebook ble gjengitt. Klageren mener avisen har opptrådt i strid med god presseskikk fordi innlegget ble gjengitt uten hans tillatelse. Klageren mener pressen ikke kan publisere innlegg fra områder der det kreves godkjenning for å få adgang. iTromsø anfører at det er snakk om en kjent person i Tromsø og at han har 2.700 venner på sin lukkede profil. Blant dem også flere journalister. Avisen mener det kan sammenlignes med å stille seg opp på torget i Tromsø og rope ut ytringen… … Utvalget mener iTromsø var i sin fulle rett til å viderebringe klagerens politiske utsagn om statens Israels ledelse. Ytringen hadde aktuell interesse og klageren fikk selv anledning til å kommentere utsagnet. Slik utvalget ser det, må han tåle at iTromsø viderebrakte hans synspunkter, selv om han selv fjernet dem fra sitt nettområde etter kort tid. Dom: iTromsø har ikke brutt god presseskikk

Slik jeg ser det, bør man være forsiktig på at det vi skriver kan nå ut til offentligheten. Spesielt offentlige personer bør tenke seg godt om før de trår til med en personlig kommentar som kan få folk til å reagere. PFU sin konklusjon på Eliassen-saken var at iTromsø ikke hadde brutt god presseskikk, dette er fordi Eirik Junge Eliassen er en kjent person i Tromsø. Da pressen prøvde å få tak i Eliassen for å gjør rede for hans syn på PFU – dommen, hadde han ikke tid å snakke med dem. Han viste til en presseuttalelse på virkelig.no. Der skriver han blant annet:

«Jeg er ikke spesielt fornøyd med konklusjonen, men synes debatten rundt saken i PFU var spennende og god. Jeg er ikke personlig fornærmet i saken, og fikk den luftet i PFU i håp om en prinsippkonklusjon som veiviser for oss i media for fremtiden. Den kom ikke, og jeg tar PFUs konklusjon til etterretning. I prinsippet vil det si at fra denne dagen finnes intet privat rom på internett, og begrenser vårt private spillerom i vår digitale hverdag.»

Foto: John Strandmo(Foto : John Strandmo)

Facebook kan være en offentlig kilde hvis man ikke bruker de riktige sikkerhetsinnstillingene. Dersom man ikke ønsker at det man skriver skal være tilgjengelig for folket, bruker man disse. Dette hadde Eirik tydeligvis gjort. Men som sagt (og skrevet), hadde Eirik journalister på vennelista si.

En annen sak som stod på Dagbladet 2.februar 2012 var at en kommunestyrerepresentant for Senterpartiet i Jølster hadde uttrykket seg på Facebook.«Det hadde vore veldig fint om nokon kunne plante et par skudd i denne brødløken. Utvisning i frå Norge for all fremtid kan også vere eir alternativ», skrev kommunestyrerepresentant Per Inge Indrebø i Jølster Senterparti på Facebook. Generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen , opplyser at retningslinjene går ut på at det er viktig å oppføre seg på samme måte via sosiale medier som du ville gjort ansikt til ansikt med personer, og at partiets beste alltid skal vær i bakhodet når du publiserer noe.

Det er viktig å tenke på det Olsen sa, man må kunne oppføre seg slik man ville gjort i offentligheten. Skriver man noe på Facebook – tenk om du ville sagt det høyt for en folkemasse. Hvor grensen går mellom det offentlige og det private er vanskelig å si når det gjelder dagens samfunn. Vi lever i et digitalt samfunn der hvem som helst kan uttrykke sine meninger. Det finnes mangfoldige eksempler på personer som har uttalt seg på Facebook, som har kjent konsekvensene av det.

Facebook er stedet der det private blir offentlig

Reklamer
Merket med , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: