Blir vi dummere av den ekstreme mediebruken?

Tor W.Andreassen jobber som professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI. Han har skrevet et interessant innlegg, der han trekker frem viktige poeng angående nye medier/teknologi og folks holdninger. Du kan lese inlegget hans her.

Et av temaene han velger å ta for seg er om vi blir dummere av den ekstreme mediebruken. Jeg har alltid tenkt at teknologi gjør oss smartere. Tilgangen til informasjon gjør at vi blir mer opplyste enn noen gang. Viktige tema som blir frembragt i det store mediehysteriet kan både ha god og dårlig innflytelse på oss. Folk flest har ikke noe til gode av å lese om kjendisenes hverdag, men å bli opplyst om forskjellige samfunnsproblemer og gi folk kunnskap om dette er viktig. I går kveld da jeg satt på Facebook ble jeg oppmerksom på en video som hadde blitt delt en del ganger av forskjellige personer. Jeg klarte ikke la være å klikke meg inn.En film på 30 min, som tar for seg verdens mest kriminelle mann, Joseph Kony. Har du hørt om han? I over 26 år har han kidnappet, og rekruttert barn til sin barnehær i Uganda og andre deler av Afrika. Etter å ha brukt en liten halvtime på å denne filmen, satt jeg igjen med mange tanker. Jeg delte filmen på min Facebook og oppfordret andre til å gjøre det samme. Etter en dag har hele 34 personer delt denne filmen. Dette viser at sosiale medier gir folk mer kunnskap og skaper engasjement.

 

Vi blir mer opplyste enn før, det er sikkert. Men alt for mye av det som står på nett må man ta med en klype salt. Kildekritikk er viktig, og høyst nødvendig for å kunne bli kritisk til hva man leser på nettet. Jo mer informasjon man finner på nettet , jo mer kritisk må man være. Vi blir servert en fasit på nettet, dette kan man konkludere med at man blir dummere av mediebruken vi har.

Vi lever i 2012 – et moderne samfunn. Et samfunn som er avhengig av teknologi. Teknologien kommer aldri til å forsvinne, den kommer til å utvikle seg. Dette gjør at vi må tilpasse oss.

Reklamer

2 tanker om “Blir vi dummere av den ekstreme mediebruken?

 1. Mette sier:

  Fint innlegg, og interessant at du skrev om Kony allerede her, i og med at det er bloggoppgaven vår neste uke 😉

  Jeg synes det er interessant hvordan du synes teknologien gjør oss smartere, og jeg er helt enig med deg. Det er viktig å følge med på utviklingen, hvis ikke blir vi i hvertfall ikke smartere. Men jeg tror som du sier på slutten av innlegget ditt at det blir mer og mer viktig å være kildekritisk til det som står på nettet. Hvis vi skal bruke tekologien er vi også nødt til å tenke på at ”internett” ikke alltid har det riktige svaret.

  På den andre siden synes jeg det er viktig at vi lærer og lærer videre at det ikke er en dum ting å tenke selv, selv om man har ”fasiten” såpass lett tilgjengelig. En god regel er nok å ha med seg Descartes utsagn ”jeg tenker, derfor er jeg” i bakhodet 🙂

 2. asylsame sier:

  Survival of the fittest passer jo godt inn her. Jeg liker at du tar opp dette med kildekritikk og at det ligger litt i bakgrunnen dette med at man faktisk må ta ansvar selv for egen læringsutbytte i hva du bruker sosiale medier til.

  Jeg har en favoritt kommentator på nettet som kan anbefales å sjekke ut, potholer54. Han er utrolig flink til å gå inn i youtube filmer og sier deg hva som er den faktiske offisielle svaret. Jeg skrev en oppgave om global oppvarming basert på hans videoer om Lord Munckton.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: