Terrorfri nettside.. ?

I forbindelse med rettsaken mot ABB, har Dagbladet lansert en terrorfri nettside, men hva skjer når nettets mulighet for brukerkontroll kommer i konflikt med anerkjente nyhetskriterier og journalistikkens grunnleggende samfunnsoppdrag?

Hele verden kan følge med på den omfattende rettsaken som startet mandag 16 april 2012. Det blir lagt ut referat ord for ord, og man kan følge dette «live» på forskjellige nettsider og tv. Selv om dette er en veldig følelsesladd rettsak, er det også et av landets største rettsoppgjør, og mediene har abeidet hardt for å vise det norske folk en åpenhet i saken.Journalister har vært til stede i rettsalen, og som sagt, skrevet «live» hva som foregår og hva som har blitt sagt.

I følge en fersk måling skal to av tre nordmenn vær lei av journalistikk omkring 22 juli. Det er en stor påkjenning for mange, og en del vil nok helst ikke lese om ABB. Dagbladet lanserte derfor en «terrorfri nettside» som et alternativ, og kritikken har det ikke vært mangel på.

Sjefredaktør Torry Pedersen i VG sa følgende om knappen: – Jeg har sympati for forsøket på å utvikle mulighetene digitale medier gir for å la leserne «skreddersy» stoffet. Men akkurat denne saken reiser også noen prinsipielle motargumenter. Mediene har arbeidet hardt for åpenhet om saken. Det er jo det viktigste rettsoppgjøret siden krigen, sier Pedersen. (Journalisten.no 2012)

Forsker Rune Krumsvik ved Universitet i Bergen er en av tilhengerne som stiller seg positiv til ideen: “Ideen bak er at folk kan velge selv hva de vil lese. Sånn sett så er det en veldig god ide. Det at leserne kan velge selv er et sentralt poeng i web 2.0 og web 3.0. Og særlig i følsomme temaer, så kan det være en god ide”

Både Pedersen og Krumsvik kommer med gode poeng, men det er vanskelig å finne ut av hva som er rett og galt. Journalistikken er til for å informere og opplyse, og ettersom den «terrorfrie nettsiden» har valgt å fjerne alt som har med dette å gjøre, er det vanskelig å ha en brukerkontroll som tilsier at brukerne blir informert.

Denne saken er rett og slett vanskelig å finne noe svar på. Hva er rett og hva er galt?

Reklamer

2 tanker om “Terrorfri nettside.. ?

 1. theanils sier:

  Hei!
  Det kan være vanskelig å velge side av en sak, når saken er såpass stor og emosjonell som 22. juli saken er. Vi er alle litt redde for å utale oss med tanke på pårørende og omkomne. Det er i hvert fall jeg. Når det kommer til Dagbladets valg av forside så skjønner jeg valget ditt. Jeg syns på en side det er veldig bra at de velger å lage en egen forside. Som du skriver så er mange av menneskene i Norge litt lei av å lese om 22. juli, og mange ønsker nok å gå videre. På en annen side så er jo dette de største rettsforhandlingene i Norge siden krigen, og det er jo helt naturlig at pressen vil dekke dette, og at det vil få stor spalteplass. Dermed syns jeg Dagbladets valg om å lage to forsider egentlig er veldig bra. Her får leseren et valg, og står for det valget h*n tar. Da vil de som eventuelt er lei eller nært berørt av terrorsaken, kunne få velge om de orker å lese om det eller ikke.

  Dette valget er det mest rettferdige i mine øyne, og jeg er overrasket over at det ikke er flere aviser som også gjør dette.

 2. AnneMartine sier:

  Hei Silje!

  Jeg synes også det er vanskelig å stille seg på en side av denne saken. Både Krumsvik og Pedersen har gode poenger i mine øyne. Samtidig synes jeg at de har kommet frem til den beste løsningen, nemlig å legge opp til to forskjellige valgmuligheter. Nettsiden uten 22.juli rettsaken er nok en hjelp for de pårørende i saken, som fortsatt vil holde seg oppdatert på resten av verden. Vi trenger nok alle litt pusterom fra den dramatiske hendelsen, og ikke alle er interessert i å sette seg like mye inn i stoffet. Men det hadde vært for dumt å ikke gi saken den plassen den har fått, fordi det er en stor sak, og det kommer vi ikke unna. Nyhetsbildet i dag inneholder 22.Juli og det er nødt til å bli dokumentert nå som det er aktuelt. Dessverre blir det en påkjenning på mange, men da må man bare ta i bruk valgmuligheten om terror fri nettside og unngå nyhets kanalene når rettsaken pågår.

  Vanskelige valg, men jeg føler media har gjort det beste de kan, for å tilfredsstille et behov hos oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: